Zoeken
Sluit dit zoekvak.

BHV Certificaat: Alles Wat Je Moet Weten

Bedrijfshulpverlening (BHV) is een essentieel onderdeel van een veilige werkomgeving. Het behalen van een BHV-certificaat betekent dat je voorbereid bent om eerste hulp te verlenen, brand te bestrijden, en een gebouw te ontruimen in geval van nood. Maar wat houdt een BHV-certificaat precies in, hoe lang is het geldig, en hoe kun je het certificaat opvragen of verlengen? In dit artikel behandelen we alle belangrijke aspecten van het BHV-certificaat, inclusief de training en herhalingscursussen.

dag van de bhv 2024 4 november
Red levens met de reanimatiecursus

BHV-certificaat halen: hoe werkt het?

Om een BHV-certificaat te behalen, moet je eerst een BHV-training volgen. Deze cursus bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder Reanimatie, Eerste hulp, brandbestrijding en evacuatieoefeningen. De training kan in een klassikale setting of gedeeltelijk online worden gevolgd, afhankelijk van de aanbieder.

Het BHV-certificaat krijg je na het succesvol afronden van de cursus. Dit certificaat bewijst dat je bent opgeleid om in noodsituaties adequaat te handelen. Veel bedrijven bieden hun medewerkers de mogelijkheid om de BHV-cursus intern te volgen, maar je kunt ook zelfstandig inschrijven bij erkende opleidingsinstituten.

BHV-certificaat halen of opvragen

Steeds meer opleidingsinstituten bieden de mogelijkheid om je BHV-certificaat te halen. Wij bieden de mogelijkheid om je BHV-certificaat gedeeltelijk online te halen. Je volgt dan een e-learning met een dag (Basis) of een halve dag (Herhaling) klassikaal om de vaardigheden te oefenen.

Als je al een BHV-certificaat hebt en deze kwijt bent, kun je deze vaak opvragen bij de organisatie waar je de cursus hebt gevolgd. Dit kan meestal door contact op te nemen met het opleidingsinstituut of de HR-afdeling van je bedrijf. Zij kunnen je een kopie van het certificaat sturen.

Hoe lang is een BHV-certificaat geldig?

Een BHV-certificaat is doorgaans één jaar geldig. Na dit jaar wordt geadviseerd om een herhalingscursus te volgen om je kennis en vaardigheden op peil te houden. Het is belangrijk dat je als BHV’er regelmatig wordt bijgeschoold, omdat procedures en wettelijke eisen kunnen veranderen. Bovendien zorgt herhaling ervoor dat je goed voorbereid blijft in het geval van een echte noodsituatie.

BHV Herhaling: hoe vaak moet dat?

Om de geldigheid van je BHV-certificaat te behouden, is een BHV-herhalingscursus verplicht. De meeste bedrijven volgen de norm van één keer per jaar een herhalingstraining. Tijdens deze training worden zowel de theoretische kennis als de praktijkvaardigheden opgefrist en getoetst.

 

Hoe vaak je de herhalingscursus precies moet volgen, hangt af van de werkgever en de risico’s binnen de organisatie. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij bedrijven met verhoogde risico’s (zoals fabrieken), kan het noodzakelijk zijn om vaker te trainen.

BHV-certificaat kopen: kan dat?

Hoewel je mogelijk online zoekopdrachten tegenkomt over het kopen van een BHV-certificaat, is het belangrijk om te weten dat een geldig BHV-certificaat alleen wordt afgegeven na het succesvol afronden van de vereiste trainingen. Het certificaat moet worden behaald via erkende opleiders. Het kopen van een certificaat zonder de benodigde training te volgen is niet alleen illegaal, maar ook zeer gevaarlijk. Het niet hebben van de juiste kennis en vaardigheden kan ernstige gevolgen hebben in noodsituaties.

BHV-cursus: Een belangrijke stap voor bedrijfshulpverlening

Het volgen van een BHV-cursus is essentieel voor iedereen die verantwoordelijk is voor de veiligheid op de werkvloer. De cursus leert je om adequaat te handelen bij ongevallen, branden en andere noodsituaties. De BHV-cursussen bestaan uit een dag of twee dagen training. Dit is afhankelijk van de e-learning die van tevoren wordt aangeboden. Na het voltooien van de cursus ontvang je het BHV-certificaat, dat je bevoegd maakt om als BHV’er op te treden binnen je organisatie.

Conclusie

Het behalen van een BHV-certificaat is een noodzakelijke stap voor iedereen die bijdraagt aan de veiligheid op de werkvloer. Of je nu je BHV-certificaat wilt opvragen, wilt halen of op zoek bent naar informatie over de geldigheid en herhalingstrainingen, het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de eisen. Zorg ervoor dat je altijd up-to-date blijft met je training en verleng je certificaat tijdig om effectief te kunnen handelen in noodgevallen. Veiligheid op de werkvloer is tenslotte een gezamenlijke verantwoordelijkheid.