Maak kennis met:
Crépin Waldrich

Onze docenten verzorgen wekelijks verschillende opleidingen door heel Nederland, maar wat is de achtergrond van hen? Om deze docenten wat beter te leren kennen vertellen we graag wat over hun kennis en kunde en komt u te weten bij welke opleidingen u onze collega kunt treffen. Maak kennis met Crépin Waldrich.

Hoe lang geef je al les?

In 2005 was ik werkzaam als adviseur ‘Brandmelding en Noodverlichting’ bij een elektrotechnische groothandel. Daar heb ik voor het eerst voor een groep technische mensen gestaan om ‘les’ te geven. Hierbij gaf ik een enkele keer per maand ‘les’ in de normregels voor wat betreft de brandmeldinstallaties. Vanaf 2008 ben ik als consultant brandveiligheid echt les gaan geven. Tussen 2012 en 2015 ben ik even met lesgeven gestopt, maar nu geef ik weer volop les. 

Welke opleidingen verzorg je?

Ik kom vanuit de installatietechniek en daarom verzorg ik bijna alle cursussen met betrekking tot de brandmeldinstallaties. Beheerder BMI&OAIInstallatiedeskundigeOnderhoudsdeskundige Brandmeldinstallaties, en Projecteringsdeskundige Brandmeldinstallaties,  Onderhouds- en Installatiedeskundige Ontruimingsalarminstallaties en Projecteringsdeskundige Ontruimingsalarminstallaties
Sinds 2015 verzorg ik ook de lesdag Brandwerende Scheidingen en Doorvoeringen.’, Voor de opleiding Noodverlichting Inspectie en Onderhoud ben ik back-up.

Wat maakt het lesgeven zo leuk?

De lesstof in de brandveiligheid is over het algemeen taaie stof. Door mijn praktijkervaring kan ik veel praktijkvoorbeelden aanhalen, waardoor de onderwerpen in de les wat tastbaarder worden. Als ik van de cursisten na afloop te horen krijg dat ze daardoor de les interessant vinden en soms een andere kijk krijgen op bepaalde dingen, dan geeft dat mij een voldoening. 

Waar ligt jouw specialiteit?

Mijn specialisme ligt bij de brandmeldinstallaties, de ontruimingsalarminstallaties en de noodverlichting / vluchtrouteaanduidingen. Maar doordat ik voor mijn werk ook totale brandveiligheidsinspecties bij gebouwen uitvoer, zorg ik er wel voor dat ik mijn kennis op het gebied van andere brandveiligheidsaspecten up-to-date hou. 

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?

Gemiddeld geef ik zo’n 2 dagen per week les, een halve dag programma van eisen voor de BMI/OAI opstellen, een halve dag handboeken van bedrijven finetunen en 2 dagen overige brandveiligheidsconsultancy diensten. 

Welke diploma’s heb je zelf en welke staan nog op je wensenlijst?

De diploma’s Onderhoudsdeskundige BMI, Projecteringsdeskundige BMI, Noodverlichtingsdeskundige, Projecteringsdeskundige OAI, Brandmeester Preventie (tegenwoordig bekend als Brandpreventiedeskundige I), UPD opstellen – deelgebied BMI&OAI en Fire Safety Engineering. Op mijn verlanglijstje staat nog een diploma Beoordelingsdeskundige rookbeheersingsinstallaties.

Wat trekt jou aan in brandveiligheid? 

Gelukkig zijn er weinig branden waarbij slachtoffers of doden vallen, maar juist daarom nemen veel mensen brandveiligheid niet serieus. Ik hoop met mijn enthousiasme en praktijkervaring dat meer mensen bewust worden over de gevaren en gevolgen van een brand. Mijn interesse ligt bij het logisch redenen om aan brandveiligheid te voldoen.

Wat zou je mee willen geven voor de toekomst?

We leven tegenwoordig in een maatschappij met allerlei regels en worden beoordeeld op deze regels. Hierdoor weten de meeste mensen niet meer de achterliggende gedachten, de basis, van deze regels. Een opleiding door een docent met praktijkervaring zorgt ervoor dat de cursist begrijpt waarom iets geëist is. In brandveiligheidsland wordt de ‘basis’ vaak uit het oog verloren en staat men niet altijd open voor een andere zienswijze.