veelvoorkomende fouten bij brandveiligheid

5 veelvoorkomende fouten bij brandveiligheid en hoe te voorkomen

Brandveiligheid is een cruciaal onderdeel van elk bedrijfsveiligheidsplan. Helaas worden er nog te vaak fouten gemaakt die de veiligheid van werknemers en eigendommen in gevaar kunnen brengen. In deze blog bespreken we vijf veelvoorkomende fouten bij brandveiligheid en geven we praktische tips om deze te voorkomen.

Fout 1: Gebrekkig onderhoud

Fout: Veiligheidsmiddelen zoals brandblussers, noodverlichting en rookmelders worden vaak niet regelmatig gecontroleerd en onderhouden. Hierdoor kunnen ze niet goed werken tijdens een noodsituatie.

Oplossing: Controleer en onderhoud alle veiligheidsmiddelen regelmatig. Maak een schema om bij te houden wanneer elk apparaat voor het laatst is gecontroleerd. Repareer of vervang kapotte apparatuur meteen. Door dit te doen, zorg je ervoor dat alle veiligheidsmiddelen goed werken wanneer je ze nodig hebt, en blijft iedereen veilig.

brandblusmiddelen veiligheid brandveiligheid

Fout 2: Geen/weinig brandveiligheidstraining

Fout: Werknemers hebben vaak onvoldoende kennis en ervaring met brandveiligheid en weten niet hoe ze moeten handelen in geval van een brand.

Oplossing: Organiseer regelmatig brandveiligheidstrainingen voor alle medewerkers. Zorg ervoor dat iedereen weet hoe brandblussers werken, waar de nooduitgangen zijn en wat de evacuatieprocedures zijn. Geef duidelijke uitleg en oefen deze procedures regelmatig. Geef ook gespecialiseerde trainingen aan de juiste werknemers om specifieke risico’s binnen uw bedrijf te minderen. Laat een werknemer de brandpreventiedeskundige cursus volgen. En zorg er ook voor dat er altijd BHV’ers aanwezig zijn op de werkvloer. Hierdoor weten werknemers precies wat ze moeten doen in verschillende noodsituaties, wat de algehele veiligheid binnen het bedrijf vergroot.

cursus volgen bij Obex Opleidingen

Fout 3: Gebrek aan regelmatige risico-Inventarisatie

Fout: Veel bedrijven voeren niet regelmatig een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) uit, waardoor nieuwe risico’s niet worden geïdentificeerd en aangepakt.

Oplossing: Voer regelmatig een uitgebreide RI&E uit om mogelijke brandgevaarlijke situaties te identificeren. Werk het brandveiligheidsplan bij op basis van deze bevindingen en zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de nieuwe procedures en risico’s. Informeer het personeel regelmatig over de bevindingen en wijzigingen, zodat iedereen weet welke risico’s er zijn en hoe ze hiermee om moeten gaan. Hierdoor kunnen nieuwe gevaren snel worden aangepakt en blijft het bedrijf veilig.

Fout 4: Niet naleven van voorschriften

Fout: Veiligheidsvoorschriften, zoals nooduitgangen, brandblussers en vluchtwegen, worden vaak niet goed nageleefd of geblokkeerd, waardoor het moeilijk is om het gebouw snel en veilig te verlaten.

Oplossing: Zorg ervoor dat alle veiligheidsvoorschriften duidelijk zijn en altijd nageleefd worden. Dit omvat het vrij houden van nooduitgangen, brandblussers en vluchtwegen. Plaats duidelijke borden en bewegwijzering die de weg naar nooduitgangen en brandblussers aangeven. Voer regelmatig controles uit om te verzekeren dat deze routes en apparaten altijd toegankelijk en goed zichtbaar zijn. Organiseer ook vaak evacuatieoefeningen zodat iedereen weet hoe ze het gebouw snel en veilig kunnen verlaten in geval van nood. Dit helpt om te zorgen dat alle veiligheidsmaatregelen effectief zijn en dat iedereen veilig kan evacueren.

vluchtroutebordjes voor brandveiligheid

Fout 5: Verkeerde plaatsing van brandblusmiddelen

Fout: Brandblussers en andere veiligheidsapparaten worden vaak op moeilijk bereikbare plaatsen geïnstalleerd of geblokkeerd door meubels en andere obstakels.

Oplossing: Plaats brandblussers op plekken waar iedereen ze kan zien en makkelijk bij kan komen. Ze moeten altijd vrij staan, zonder dat er meubels of andere dingen voor staan. Het is ook belangrijk dat iedereen in het gebouw weet waar de brandblussers zijn. Dit kan je doen door het regelmatig uit te leggen aan medewerkers. Voer daarnaast regelmatig controles uit om er zeker van te zijn dat de brandblussers op de juiste plek blijven staan en niet worden geblokkeerd.

Benieuwd naar wat verdere fouten kunnen zijn in uw bedrijf? Bekijk andere adviezen en implementaties die ingevoerd kunnen worden.

Deel deze post op:

Dit is misschien ook interessant voor je?