Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kennisdag brandveiligheid

Aankondiging Kennisdag Brandveiligheid 6 november 2024

Na het grote succes van eerdere edities organiseren wij op 6 november 2024 opnieuw dé Kennisdag Brandveiligheid bij Fletcher Doorwerth. Deze dag biedt een unieke kans om binnen korte tijd volledig op de hoogte te raken van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van brandveiligheid en bedrijfshulpverlening (BHV).

Onze Kennisdag is vernieuwd

Dit jaar hebben wij de Kennisdag iets veranderd om het voor u nog informatiever te maken. Wij hebben verschillende bedrijven uitgenodigd die innovatieve technologieën en producten demonstreren. De focus ligt op praktische toepassingen die direct bruikbaar zijn in uw dagelijkse werkzaamheden. Hiermee willen wij u laten zien wat er nog meer mogelijk is!

Programma

De Kennisdag start met een ontvangst bij Fletcher Doorwerth en opening door de directie, gevolgd door vier verschillende sessies verspreid over de dag. Tussen de sessies door is er volop gelegenheid om te netwerken en de stands van leveranciers te bezoeken.

Planning 6 november 2024:

  • Binnenkomst: 08:30 – 09:15
  • Opening: 09:15 – 09:30
  • Sessie 1: 09:45 – 10:30
  • Netwerk: 10:30 – 11:15
  • Sessie 2: 11:15 – 12:00
  • Lunch: 12:00 – 13:00
  • Sessie 3: 13:00 – 13:45
  • Netwerk: 13:45 – 14:30
  • Sessie 4: 14:30 – 15:15

Onderwerpen

Tijdens de Kennisdag kunt u kiezen uit een breed scala aan actuele onderwerpen. U kunt zich inschrijven voor vier verschillende onderwerpen, welke per keer ongeveer 45 minuten duren.

  1. Verificatie van doormeldingen en onderhoud van BMI/OAI
  2. NEN 6060 en NEN 6079
  3. Lessen uit branden uit het verleden
  4. Gevels en brandveiligheid
  5. Brandcompartimentering en vluchtroutes
  6. Rookcompartimentering en zelfsluitendheid
  7. Niveaus van veiligheid en van rechtens verkregen niveau
  8. Wonen met zorg en gebruiksmelding
  9. Beoordeling brandwerendheid bestaande deuren en spiegeldraadglas
  10. Hulp bij ontruiming
  11. Brandveilig gebruik met artikel 6.15a en 6.23a i.c.m. artikel 2.7 Bbl + vluchten met de lift
  12. Noodverlichting
  13. Elektrische voertuigen in parkeergarages i.c.m. artikel 4.223a Bbl
  14. Brandmeld- en ontruimingsinstallaties m.b.t. het Bbl
  15. Beleidsplan BHV / Hoe houdt u de BHV-organisatie gemotiveerd?
  16. Nieuwe BHV-communicatiemiddelen

Inschrijven

Inschrijven voor de Kennisdag Brandveiligheid is nu mogelijk. Na aanmelding ontvangt u van ons meer informatie en een keuzeformulier om uw voorkeuren voor de sessies kenbaar te maken.
Let op: bij onvoldoende animo voor een bepaald onderwerp kan deze nog geschrapt worden. Indien uw voorkeursonderwerp niet doorgaat, zullen wij contact opnemen met u. 

Locatie

De Kennisdag Brandveiligheid wordt dit jaar bij Fletcher Doorwerth georganiseerd. Het adres is: Kabeljauwallee 35, 6865 BL Doorwerth

Kosten

De kosten voor deelname bedragen €345,- excl. BTW per deelnemer. Hier zit een uitgebreide lunch bij inbegrepen. Mis deze kans niet om uw kennis bij te spijkeren en te netwerken met andere professionals. Meld u snel aan en stel uw eigen programma samen!

Contactinformatie

Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met onze organisatie via opleidingen@obex.nl of 088 008 83 21.

Wij kijken ernaar uit u te verwelkomen op 6 november 2024!

Volledige uitleg per onderwerp

  1. Verificatie van doormeldingen en onderhoud van BMI/OAI
    Bij diverse gebouwen vereist het Bbl een directe doormelding van een brandmelding. Het Bbl maakt hierbij geen onderscheid in automatische of handbrandmeldingen. Veiligheidsregio’s hebben eigen beleid aangaande de opvolging (beoordeling van brandmeldingen). In deze sessie wordt aandacht besteed aan de verschillende vormen van verificatie en aan de actualiteit hieromtrent.

    Aanvullend wordt in deze sessie ingegaan op het onderhouden, beheren en controleren van de brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties. Sinds 1 januari is het uitvoeren van onderhoud conform NEN 2654 deel 1 en deel 2 niet meer vereist. Aangetoond moet worden dat deze installaties adequaat worden onderhouden. Wat is adequaat in deze zin? En op welke wijze gaan marktpartijen hiermee om? Deze vragen worden beantwoord.

  2. NEN 6060 en NEN 6079
    Met het van kracht worden van de Omgevingswet wordt de normen NEN 6060 en NEN 6079 rechtstreeks aangestuurd vanuit het Bbl. Wat houden deze normen in en welke mogelijkheden zijn er aangaande het vergroten van brandcompartimenten en verlengen van vluchtroutes op basis van deze normen? In deze kennissessie wordt hier uitgebreid op ingegaan.

  3. Wat hebben we geleerd van de galerijflat brand in Arnhem (2020)?
    In de Nieuwjaarsnacht van 2020 brak in een galerijflat in Arnhem brand uit. Door klein vuurwerk dat werd afgestoken ontstond brand in een bankstel, dat in een gemeenschappelijke vluchtroute stond. Een vader en kind overleden aan de gevolgen van warmtestraling, verstikking en rookvergiftiging. De moeder en het oudste kind zijn in het ziekenhuis behandeld en hebben de brand overleefd. Hoe konden de gevolgen van deze brand zo ernstig zijn? Wat stond en staat in wetgeving omtrent inventaris en gebruik van (gemeenschappelijke) vluchtroutes? En welke wijzigingen zijn doorgevoerd in actuele wet- en regelgeving? In deze kennissessie wordt uitleg gegeven over deze casus en brandveilig gebruik van inventaris.

  4. Gevels
    Het risico van gevelbranden is de laatste jaren ernstig duidelijk geworden, met name de brand aan en binnen de Grenfell Tower in Londen. Welke eisen worden er in Nederland vanuit het Bbl gesteld aan gevels? Zijn er ontwikkelingen aangaande gevels die in de toekomst van krachten worden? En op welke wijze worden constructies/producten beproefd en op hoe is te bepalen of er wordt voldaan aan de wettelijke vereisten? In deze kennissessie volgt een helder en eenduidig beeld van gevels in combinatie met brandveiligheid.

  5. Brandcompartimentering en vluchtroutes
    Brandcompartimenten hebben als voornaamste doel om branden te beheersen, zodat voldaan kan worden aan de uitgangspunten zoals omschreven in het normatieve brandverloop. Wat is gewijzigd in het Bbl ten opzichte van het voorheen geldende Bouwbesluit 2012? Er wordt ingegaan op de ligging, omvang en WBDBO (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag) aangaande brandcompartimenten. In deze kennissessie wordt in een korte tijd een volledig beeld van wettelijk vereiste brandcompartimentering gegeven.

  6. Rookcompartimentering en zelfsluitendheid
    De Europese rookwerendheidseisen Ra en R200 zijn sinds 1 juli 2021 van kracht vanuit de Nederlandse bouwregelgeving. Wat houden deze weerstanden tegen rookdoorgang in en op welke wijze kunnen rookscheidingen voldoen aan de vereisten, zowel bouwkundig als installatietechnisch? Ook inzake zelfsluitendheid zijn de laatste jaren wijzigingen doorgevoerd. Welke inhoudelijke wijzigingen zijn dit en welke verbouwvoorschriften gelden aangaande het toepassen van deurdrangers? In deze kennissessie wordt een helder beeld gegeven over de twee onderwerpen.

  7. Niveaus van veiligheid en van rechtens verkregen niveau
    Vanuit het Bbl zijn meerdere niveaus van veiligheid toepasbaar. Welke zijn dit en welke voorschriften zijn hieromtrent van toepassing? Aanvullend wordt diep ingegaan op het begrip rechtens verkregen niveau, zoals opgenomen in het Bbl. Welke rechtszekerheid heeft een vergunning en op welke wijze wordt het rechtens verkregen niveau vastgesteld? In deze kennissessie worden antwoord gegeven op deze vragen.

  8. Wonen met zorg en gebruiksmelding
    Sinds 1 januari zijn alle woonfuncties voor zorg gebruiksmeldingsplichtig. Wat houdt een ‘woonfunctie voor zorg’ exact in? De definitie wordt in deze kennissessie volledig uitgelegd. Aanvullend wordt inhoudelijk ingegaan op de gebruiksmelding. Wanneer is gebruik gebruiksmeldingsplichtig? Wat moet worden ingediend en op welke wijze? En wat is de waarde van eerder verleende gebruiksvergunningen of eerder ingediende gebruiksmeldingen? In deze sessie worden deze vragen inhoudelijk beantwoord.

  9. Beoordeling brandwerendheid bestaande deuren en spiegeldraadglas
    Deuren in brandscheidingen moeten voldoen aan de vereiste brandwerendheid, e.e.a. conform NEN 6069. Het blijkt dat in de praktijk het lastig is om brandwerendheid van bestaande puiconstructies te beoordelen. Puiconstructies zijn veelal samengesteld uit een grote variatie aan elementen en (combinaties van) materialen in allerlei afmetingen. Vanuit het Rijksvastgoedbedrijf is een instrument ontwikkeld voor het vaststellen van de kwaliteit van bestaande bouwconstructies. Wat houdt deze richtlijn in en hoe moet deze worden toegepast? In deze kennissessie wordt hieromtrent een volledig beeld gegeven.

  10. Hulp bij ontruiming
    In het Bbl is de hulpverlening geregeld, in aanvulling op de hulpverlening bij brand die voor werknemers is geregeld op grond van de Arbeidsomstandighedenwet. Het Bbl ziet toe op hulpverlening bij brand aan iedereen die zich in een bouwwerk bevindt. In een bouwwerk moeten in beginsel voldoende personen aangewezen zijn om de ontruiming bij brand voldoende snel te laten verlopen. Hoe kan invulling worden gegeven aan deze eis? En op welke wijze kan middels een handreiking toetsing plaatsvinden? In deze kennissessie wordt antwoord gegeven op deze twee vragen.

  11. Brandveilig gebruik met artikel 6.15a en 6.23a i.c.m. artikel 2.7 Bbl + vluchten met de lift
    Op 1 juli 2024 zijn een tweetal nieuwe artikelen van kracht geworden. Deze hebben beide betrekking op brandveilig gebruik van bouwwerken. Artikel 6.15a Bbl heeft als doel te voorkomen dat er in vluchtroutes van woongebouwen brand kan ontstaan door de aanwezigheid van brandgevaarlijke objecten. Artikel 6.23a Bbl gaat over de aanwezigheid van objecten die vluchten bemoeilijkt of belemmert. In deze kennissessie wordt de impact van deze artikelen uitgelegd en met voorbeelden uitgewerkt. Aanvullend wordt ingegaan op vluchten met een lift, dat in beginsel nog steeds niet toegestaan is vanuit de bouwregelgeving.

  12. Noodverlichting
    Om ook veilig te kunnen vluchten wanneer de elektriciteit uitvalt moet bij risicovolle situaties de verlichtingsinstallatie op een voorziening voor noodstroom zijn aangesloten (noodverlichting). Eisen zoals waren gesteld in het Bouwbesluit 2012 zijn grotendeels overgenomen, maar het criterium besloten is niet meer van kracht in nieuwbouwsituaties. Wanneer moet noodverlichting worden toepast en op welke wijze? Waar moet noodverlichting aan voldoen en welke toepassingen zijn er? In deze sessie wordt een volledig beeld gegeven van de wettelijke vereisten aangaande noodverlichting.

  13. Elektrische voertuigen in parkeergarages i.c.m. artikel 4.223a Bbl
    Het aantal elektrische voertuigen groeit, waardoor de kans toeneemt dat een dergelijk voertuig bij een brand betrokken raakt, met alle specifieke risico’s van dien. Bekend is dat de batterijen van elektrische auto’s lastig te blussen zijn. De kans op spontane herontsteking (thermal runaway) na de initiële blussing vraagt om langdurige koeling van de batterijcellen. Op welke wijze kunnen bouwwerken hierop worden ingericht? Welke ontwerpuitgangspunten kunnen aangehouden worden en op welke wijze worden risico’s tot een minimum teruggedrongen? In deze sessie worden antwoorden gegeven op deze vragen.

  14. Brandmeld- en ontruimingsinstallaties m.b.t. tot het Bbl
    Op 1 januari is het Bbl van kracht geworden. Vanuit dit uitvoeringsbesluit van de regering worden eisen gesteld aangaande de aanwezigheid en omvang van een brandmeldinstallatie.   In deze kennissessie wordt een overzicht gegeven van waar staan nu de wettelijke voorschriften in het Bbl en zijn er nog verschillen t.o.v. het voorgaande Bouwbesluit. Daarnaast zullen nog wat onderwerpen behandeld worden die gaan over o.a. de laatste interpretatiebesluiten BMI en OAI.

  15. Beleidsplan BHV & Hoe hou je de BHV-organisatie gemotiveerd
    Brandveiligheid is een keten van bouwkundige, installatietechnische en organisatorische maatregelen, met ieder zijn eigen specifieke wet- en regelgeving. Van groot belang is het dat de organisatie is afgestemd op de aanwezige bouwkundige en installatietechnische voorzieningen. De ontruimingsorganisatie moet immers vlot en veilig kunnen ontruimen. Maar ook moet rekening gehouden worden met risico’s. De bedrijfshulpverlening speelt hierin een belangrijke rol. Afspraken aangaande de inrichting van de organisatorische maatregelen kunnen ook in een afzonderlijk BHV-beleidsplan worden opgenomen. In deze kennissessie wordt inzicht gegeven in het belang en de inhoud van een BHV-beleidsplan en op welke wijze de BHV-organisatie gemotiveerd blijft.

  16. Nieuwe BHV-communicatiemiddelen
    Er zijn een aantal BHV communicatiemiddelen die nieuw op de markt zijn die erg interessant kunnen zijn voor jouw bedrijf. In deze kennissessie gaan wij in op meerdere nieuwe BHV communicatiemiddelen en wat zij kunnen betekenen in jouw bedrijf. (Dit onderwerp wordt nog aangevuld).