Wat is een AMvB? Betekenis en rol in relatie tot de Omgevingswet

In Nederland komen we vaak de term AMvB tegen wanneer we het hebben over wet- en regelgeving. Maar wat betekent AMvB precies en welke rol speelt het in relatie tot de Omgevingswet? In dit artikel leggen we uit wat een AMvB is, hoe het functioneert in het Nederlandse rechtssysteem en hoe het verband houdt met de Omgevingswet.

AMvB Betekenis

De afkorting AMvB staat voor Algemene Maatregel van Bestuur. Een AMvB is een vorm van regelgeving die wordt opgesteld door de regering en het geeft nadere invulling aan wetten die door het parlement zijn goedgekeurd. AMvB’s bevatten vaak gedetailleerde voorschriften die nodig zijn voor de uitvoering van een wet. Een belangrijk kenmerk van een AMvB is dat deze niet door het parlement hoeft te worden goedgekeurd, maar dat het voldoende is dat de regering en de betrokken ministers het vaststellen.

Een AMvB is dus een middel om op uitvoerend niveau wetten verder uit te werken. Het kan bijvoorbeeld gaan om bouwregels, uitvoeringsregels voor milieuwetgeving of voorschriften voor arbeidsveiligheid. Hoewel een AMvB niet door het parlement wordt behandeld, kan de Tweede Kamer wel inspraak hebben, omdat ze bijvoorbeeld een ‘voorhangprocedure’ kunnen eisen, waarbij het ontwerp van een AMvB wordt voorgelegd voordat het wordt vastgesteld.

AMvB en de Omgevingswet

De Omgevingswet die sinds 1 januari jl. van kracht is geworden betreft een van de grootste veranderingen in de Nederlandse wetgeving op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu en leefomgeving. De wet bundelt en vereenvoudigt veel voorheen bestaande wetten en regels die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving, zoals omgevingsvergunningen, milieuregels en waterbeheer.

Vanuit de Omgevingswet worden AMvB’s aangestuurd. De wet zelf biedt namelijk op meerdere gebieden hoofdlijnen, maar veel van de specifieke regels die nodig zijn om de Omgevingswet in de praktijk te brengen zijn vastgelegd in AMvB’s. De regels in deze AMvB’s geven een gedetailleerde invulling aan de toepassing van de wet, bijvoorbeeld welke bouwkundige en installatietechnische brandveiligheidseisen van toepassing zijn op bouwwerken.

 

Er worden vier AMvB’s aangestuurd vanuit de Omgevingswet, deze zijn onderstaand benoemd:

  1. Besluit activiteiten leefomgeving (Bal): Dit besluit regelt welke milieuregels gelden voor activiteiten van burgers en bedrijven.
  2. Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl): Dit besluit geeft regels voor de het bouwen en gebruiken van bouwwerken.
  3. Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl): Hierin staan de regels die gaan over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving, zoals luchtkwaliteit en afval. Ook het stelsel van kwaliteitsborging voor het bouwen is hierin opgenomen.
  4. Omgevingsbesluit: Dit besluit bevat de procedures en stelt wie het bevoegd gezag is, wanneer het college van B&W dit niet is. Ook zijn regels opgenomen aangaande bestuursrechtelijke handhaving en handhavingsbevoegdheid.  

Conclusie

Een AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) is een essentieel instrument binnen het Nederlandse rechtssysteem dat helpt om wetten nader uit te werken en concreet te maken.

Vanuit de Omgevingswet worden vier AMvB’s aangestuurd die gedetailleerde regels en procedures bevatten waarmee de wet in de praktijk wordt gebracht. Zo wordt ervoor gezorgd dat de fysieke leefomgeving op een veilige, gezonde, duurzame en ordelijke manier wordt gerealiseerd en beheerd.