Zoeken
Sluit dit zoekvak.Maak kennis met:
Bart Lohuis

Onze docenten verzorgen wekelijks verschillende opleidingen door heel Nederland, maar wat is de achtergrond van hen? Om deze docenten wat beter te leren kennen vertellen we graag wat over hun kennis en kunde en komt u te weten bij welke opleidingen u onze collega kunt treffen. Maak kennis met Bart Lohuis.

Hoe lang geef je al les?

Nagenoeg van het begin dat ik bij Obex werkzaam ben geef ik les. Ik heb mijn eerste ‘les’ gegeven tijdens de kennisdag 2014. Nadien ben ik begonnen met het geven van de 2-daagse Bouwbesluit 2012 opleiding. Inmiddels zijn dat meer opleidingen.

Welke opleidingen verzorg je?

Momenteel verzorg ik de opleiding Brandpreventiedeskundige, van Bouwbesluit naar BBL en Bouwrecht en Brandveiligheid. Tevens kun je mij ook tegen komen bij de opleiding FSE in 1 dagAankomend Brandpreventiedeskundige en Specialist Bouwkundige Brandveiligheid. De opleiding NEN 6060 verzorg ik ook, echter is het al enige tijd geleden dat ik deze gegeven heb. 

Wat maakt het lesgeven zo leuk?

Het enthousiasme van de cursisten, de complexiteit van de onderwerpen en de voldoening de cursisten te helpen/laten slagen. De waardering die je krijgt nadat cursisten zijn geslaagd maakt het nog leuker.

Waar ligt jouw specialiteit?

In het bouwplantoetsen, het juridische kader (m.b.t. vergunningverlening, rechtsbescherming en handhaving/toezicht) en de bouwkundige onderdelen van brandveiligheid.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?

Eén dag lesgeven (gemiddeld), werkzaam als brandveiligheidsmanager  (namens zusterbedrijf Brafon) bij meerdere zorginstellingen en het ondersteunen van collega’s als kwaliteitscontroleur bij diverse consultancy-projecten.

Welke diploma’s heb je zelf en welke staan nog op je wensenlijst?

Ik beschik over de diploma’s HBO Bachelor Integrale Brandveiligheid, Brandpreventiedeskundige I, Fire Safety Engineering, Bouwkundige Brandveiligheid, HBO Risicomanagement, IPMA-D (projectmanagement), HBO Bouwrecht, Omgevingsrecht. De diploma’s: Projecteringsdeskundige brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties en Beoordelingsdeskundige rookbeheersingsinstallaties wil ik nog behalen. 

Wat trekt jou zo aan in Brandveiligheid? Waar ligt je interesse?

De veelzijdigheid en complexiteit van het onderwerp. Mijn interesse ligt met name in het combineren van het (juridische) theoretische kader met de praktijk. Ook het bieden van maatwerk maakt dat brandveiligheid mij erg interesseert.

Wat zou je mee willen geven voor de toekomst?

Er gebeurt veel in Nederland op gebied van brandveiligheid. In 2022 treedt de Omgevingswet in werking, een nieuw stelsel omgevingsrecht. Dit behelst ook de publiekrechtelijke brandveiligheid. Bereid je hier zo goed mogelijk op voor, om fouten te voorkomen maar ook optimaal gebruik te kunnen maken van de voordelen. Aanvullend is het van groot belang risico’s die niet worden ondervangen vanuit het publiekrecht te onderkennen en hierop te acteren als organisatie. Voldoen aan regels is een ‘must’, maar net zo belangrijk is het opstellen van risicogericht beleid dat is afgestemd op de mens, het gebouw en een (hopelijk niet) te verwachten brand.

Aanvullend zou ik partijen graag willen meegeven dat nagedacht wordt over het voorkomen van bouwfouten en procesmatig te bepalen op welke wijze deze te voorkomen.

Heeft u vragen op gebied van brandveiligheid? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, ik of een collega helpt u graag verder.