Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Beheerder brandmeld-/ontruimingsinstallatie: Taken en Verplichtingen

Brandveiligheid is een cruciaal onderdeel van elk gebouw, of het nu gaat om een kantoor, fabriek of woningcomplex. Een goed onderhouden brandmeld-/ontruimingsinstallatie kan levens redden. Maar wie zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van zo’n systeem?

 

Hier komt de rol van de beheerder brandmeld-/ontruimingsinstallatie (voorheen Opgeleid Persoon) in beeld. In dit artikel bespreken we de taken van een beheerder brandmeld-/ontruimingsinstallatie, of het verplicht is om een beheerder aan te stellen, en de waarde van een cursus om deze rol goed te vervullen. 

Wat doet een beheerder brandmeld-/ontruimingsinstallatie?

De beheerder van een brandmeld-/ontruimingsinstallatie speelt een cruciale rol in het waarborgen van de brandveiligheid binnen een organisatie of gebouw. De belangrijkste taken van deze beheerder zijn onder andere: 

  1. Dagelijks en periodiek onderhoud: De beheerder controleert dagelijks of de installatie goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld door de werking van melders en sirenes te testen. Daarnaast wordt er periodiek (4 en 8 maandelijks) een uitgebreide controle uitgevoerd. 
  2. Registratie en rapportage: De beheerder houdt een logboek bij waarin alle testen, onderhoudswerkzaamheden en eventuele storingen worden vastgelegd. Dit logboek is belangrijk bij inspecties en audits. 
  3. Opleiden van personeel: Het is belangrijk dat andere medewerkers op de hoogte zijn van de brandveiligheidsprocedures. De beheerder zorgt ervoor dat het personeel weet hoe de brandmeld-/ontruimingsinstallatie werkt en wat te doen bij een brandmelding (bediener brandmeld-/ontruimingsinstallatie). 
  4. Samenwerking met externe partijen: De beheerder werkt samen met onderhoudsmonteurs (jaarlijkse controle) en brandweerinstanties om ervoor te zorgen dat de installatie altijd voldoet aan de wettelijke eisen. 
  5. Storingen oplossen: Als er een storing in de brandmeld./ontruimingsinstallatie optreedt, is de beheerder verantwoordelijk voor het opsporen en oplossen van het probleem, eventueel in samenwerking met een onderhoudsbedrijf. 

 

Een goed functionerende brandmeld-/ontruimingsinstallatie kan alleen worden gegarandeerd als er regelmatig controle en onderhoud wordt uitgevoerd, en dat is precies waar de beheerder voor zorgt. 

Is een beheerder brandmeldinstallatie verplicht?

Ja, daar waar in een gebouw een verplichte brandmeld-/ontruimingsinstallatie verplicht aanwezig moet zijn is het verplicht om een beheerder brandmeldinstallatie aan te stellen. Volgens het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) moeten gebouwen conform bijlage II, beschikken over een brandmeld-/ontruimingsinstallatie.  

Het aanstellen van een beheerder is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook essentieel voor de veiligheid van de gebouwgebruikers. Bij het niet naleven van de verplichting kunnen er boetes volgen of, in het ergste geval, kan de verzekering besluiten geen schadevergoeding uit te keren bij een brandincident. Daarom is het van groot belang dat een gebouwbeheerder de regels goed kent en zich houdt aan de verplichtingen rond brandveiligheid. 

Beheerder brandmeld-/ontruimingsinstallatie cursus: een waardevolle investering

Om de rol van beheerder brandmeld-/ontruimingsinstallatie goed te kunnen vervullen, is het volgen van een cursus sterk aan te raden, en in sommige gevallen zelfs verplicht. Tijdens een beheerder brandmeld-/ontruimingsinstallatie cursus leer je alles over de werking van brandmeldinstallaties, de regelgeving en hoe je storingen kunt verhelpen. De cursus biedt praktijkgerichte training, zodat je direct aan de slag kunt met het beheren en controleren van de installatie. 

Daarnaast leer je ook hoe je het logboek bijhoudt en communiceert met externe partijen zoals de brandweer en onderhoudsbedrijven. Een cursus duurt meestal één of twee dagen en wordt vaak afgesloten met een examen. Na afronding ontvang je een certificaat, wat aantoont dat je voldoet aan de wettelijke eisen en in staat bent om de brandmeldinstallatie op de juiste manier te beheren. 

Conclusie

Een beheerder brandmeld-/ontruimingsinstallatie heeft een essentiële taak in het waarborgen van de brandveiligheid binnen een gebouw. Het is vaak verplicht om een beheerder aan te stellen, zeker in grotere gebouwen en instellingen. Deze beheerder zorgt voor het beheer, de registratie van controles en de samenwerking met externe partijen. Om deze taak goed te kunnen vervullen, is een cursus beheerder brandmeldinstallatie een waardevolle investering. Het zorgt ervoor dat de brandmeldinstallatie optimaal functioneert, waarmee niet alleen aan de wettelijke eisen wordt voldaan, maar ook levens worden beschermd.