BHV ploegleider basis
BHV ploegleider basis
Een BHV ploegleider basis is verantwoordelijk voor het aansturen van de BHV’ers tijdens noodsituaties binnen een organisatie. De ploegleider zorgt ervoor dat alle BHV’ers goed samenwerken en dat acties snel en effectief worden uitgevoerd. Dit is van cruciaal belang voor een veilige werkomgeving.
Tijdens een noodsituatie leidt de BHV ploegleider het BHV-team, zorgt hij of zij ervoor dat iedereen weet wat te doen en houdt hij of zij het overzicht. De ploegleider is goed op de hoogte van de wet- en regelgeving en weet hoe deze toe te passen. Daarnaast is de ploegleider op de hoogte van de risico’s die uit de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) voortkomen en kent hij of zij het BHV-plan van de organisatie.
Doelstelling van de BHV ploegleider basis cursus
Het doel van de praktische BHV ploegleider basis cursus is om cursisten goed voor te bereiden op de taken van een ploegleider en het leidinggeven aan een BHV-team. Dit wordt bereikt door de volgende onderwerpen te behandelen:
- De wettelijke basis van bedrijfshulpverlening
- Scenario’s die kunnen optreden binnen het bedrijf
- BHV-voorzieningen en BHV-middelen
- De taken van een BHV ploegleider basis
- Veiligheidsaspecten bij een BHV-inzet
- Alarmerings- en communicatiemiddelen voor bedrijfshulpverlening
- Leidinggeven aan het BHV-team
- Samenwerken met externe hulpdiensten
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding tot BHV ploegleider basis is praktisch en richt zich op het vakbekwaam maken van cursisten in het aansteken van het BHV-team en het leidinggeven tijdens noodsituaties. Eerst leren cursisten over de wettelijke basis van bedrijfshulpverlening en de relevante wet- en regelgeving. Daarna worden verschillende scenario’s besproken die zich kunnen voordoen binnen een organisatie, zodat cursisten voorbereid zijn op diverse noodsituaties.
Cursisten krijgen inzicht in BHV-voorzieningen en middelen die beschikbaar zijn tijdens incidenten en leren over de specifieke taken van de BHV ploegleider basis. Verder leren ze hoe ze alarmerings- en communicatiemiddelen effectief kunnen gebruiken.
Leidinggevend vermogen
Een belangrijk onderdeel van de training is het leren leidinggeven aan het BHV-team. Cursisten leren technieken en strategieën voor effectief leiderschap. Ook wordt het samenwerken met externe hulpdiensten zoals de brandweer en ambulance behandeld, zodat je weet hoe je moet handelen tijdens een incident.
Opleidingsduur en examen
De opleiding duurt twee dagen, inclusief een examen aan het einde van de tweede dag om de titel BHV ploegleider basis te behalen. Tussen de twee praktijkdagen zit minimaal één week, zodat je huiswerk kunt maken en je goed kunt voorbereiden. De training wordt verzorgd door ervaren docenten die zijn geregistreerd bij het Oranje Kruis, het NIBHV en de Nederlandse Reanimatieraad.
Voorkennis
Je dient in het bezit te zijn van een geldig BHV-certificaat om deel te nemen aan de BHV ploegleider basis cursus.
Certificaat
Na het succesvol afronden van de training en het examen ontvang je het BHV ploegleider basis diploma.
Studiemateriaal
Tijdens de cursus moet je een A0 plattegrond van je eigen locatie meenemen, zodat je de scenario’s direct op je eigen locatie kunt uitvoeren.
InCompany offerte op maat
Opleidingsduur:
Kosten:
Locatie:
Anita van Hulst
Maureen Linnenbank
Aafke Geerling
Anjo Kleene
Veelgestelde vragen
Moet ik een lunch meenemen?
Als je een opleiding volgt die de hele dag duurt, wordt de lunch voor je verzorgd en is deze inbegrepen bij de opleiding of training. Bij opleidingen die een dagdeel duren, kun je contact met ons opnemen voor de lunchmogelijkheden.
Wat zijn de kosten voor deze incompany training?
De kosten voor jouw incompany training zijn afhankelijk van jouw wensen, het aantal dagen, cursisten en de locatie. We maken graag vrijblijvend een offerte op maat voor je op maat en bespreken de kosten met je door.
Wie is de docent van deze incompany training?
Obex werkt uitsluitend met trainers die geregistreerd zijn bij het Oranje Kruis, het NIBHV en de Nederlandse Reanimatieraad. Deze professionals zijn dagelijks werkzaam binnen hun vakgebied en geven training omdat ze graag hun kennis, ervaring en expertise willen delen. Je kunt rekenen op relevante, actuele praktijkvoorbeelden en een schat aan informatie.
Wat is de taak van een BHV ploegleider basis?
De taak van een BHV ploegleider basis is om tijdens noodsituaties de leiding te nemen en het BHV-team effectief aan te sturen. De ploegleider beoordeelt de situatie snel, geeft duidelijke instructies en zorgt ervoor dat de veiligheid van alle betrokkenen wordt gewaarborgd. Daarnaast is de ploegleider verantwoordelijk voor het trainen van BHV’ers, het organiseren van oefeningen en het onderhouden van contact met externe hulpdiensten zoals de brandweer en ambulance.
Wanneer is een BHV ploegleider basis verplicht?
Een BHV ploegleider basis is verplicht in situaties waarin de grootte of risico’s van de organisatie dit vereisen. Volgens de Arbowet moeten bedrijven en instellingen maatregelen nemen om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen. In grotere bedrijven of bedrijven met verhoogde risico’s is het noodzakelijk om een BHV ploegleider basis aan te stellen.
Wat doet de BHV ploegleider basis bij brand?
Bij brand neemt de BHV ploegleider basis de leiding in de evacuatie en zorgt ervoor dat iedereen snel en veilig het gebouw verlaat. De ploegleider beoordeelt de ernst van de brand, slaat alarm en coördineert de evacuatie. Als het veilig is, helpt de ploegleider samen met het BHV-team de brand te blussen. Bij de aankomst van de brandweer geeft de ploegleider hen belangrijke informatie over de situatie, zoals de locatie van de brand en de status van de evacuatie.