Zoek
Sluit dit zoekvak.Maak kennis met:
Jasper Bergwerff

Onze docenten verzorgen wekelijks verschillende opleidingen door heel Nederland, maar wat is de achtergrond van hen? Om deze docenten wat beter te leren kennen vertellen we graag wat over hun kennis en kunde en komt u te weten bij welke opleidingen u onze collega kunt treffen. Maak kennis met Jasper Bergwerff.

Hoe lang geef je al les?

Ik ben nu twee jaar docent en daarmee bedoel ik lesgeven in complete opleidingen. Bij een installatiebedrijf heb ik ook dagcursussen verzorgd, voornamelijk beheerder en kennisdagen bij normwijzigingen. Dit deed ik al 15 jaar lang.

 

Welke opleidingen verzorg je?

Voor Obex Opleidingen mag ik de installatietechnische opleidingen van de brandmeldinstallaties, ontruimingsalarminstallaties en noodverlichting verzorgen. Daarnaast kun je mij ook als docent tegenkomen bij de opleidingen beheerder en toezichthouder.

Wat maakt het lesgeven zo leuk?

Uiteraard mijn opgedane kennis en ervaring over te brengen en het contact met de cursisten. Ervaringen delen en praktijkvoorbeelden behandelen. En zeker ook mensen bewust maken van het belang en nut van brandveiligheid.

Waar ligt jouw specialiteit?

Mijn specialiteit ligt bij de brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties. Daar heb ik de meeste ervaring in en kan ik het beste de vertaalslag naar de praktijk maken. Maar ik heb mede voor Obex gekozen om ook mijn bouwkundige kennis uit te breiden.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?

Naast het lesgeven ben ik ook inspecteur bij NCII, waarbij ik inspecties uitvoer aan de brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties voor het wettelijk verplichte Inspectiecertificaat. Tevens ben ik binnen Brafon Brandveiligheidsmanagement werkzaam bij Brafon als projectcoördinator. De afwisselingen tussen deze 3 verschillende opdrachten vind ik erg prettig.

Welke diploma’s heb je zelf en welke staan nog op je wensenlijst?

Voor de brandmeld en ontruiming ben ik in bezit van de diploma’s: Installatie-, Onderhouds- en Projecteringsdeskundige. Ook heb ik het diploma Brandmeesterpreventie (het huidige Brandpreventiedeskundige), UPD-opsteller en Noodverlichtingsdeskundige behaald.
 

Wat trekt jou zo aan in Brandveiligheid? Waar ligt je interesse?

Uiteraard wil ik bijdragen aan het veiligheidsniveau in Nederland. Het wettelijke karakter ligt me ook goed. Ik vind het een uitdaging de wettelijke kaders inzichtelijk te maken waar de klant of installatie staat ten opzichte van dit niveau.
 

Wat zou je mee willen geven voor de toekomst?

Vanuit een specialisme kun je excelleren. Juist door de diepgang op te zoeken is de vertaalslag naar de praktijk beter te maken. Brandveiligheid moet geen 6 zijn, maar een 10 nastreven. Ik hoop daar als docent en inspecteur zeker mijn steentje aan bij te kunnen dragen.

Ik ben van mening dat brandveiligheid als agendapunt en beleid te moet worden benaderd, niet alleen vanuit kosten. Het komt helaas te veel voor dat, er pas achteraf gehandeld wordt. En men dan pas de juiste en adequate actie gaat ondernemen. Ik probeer iedereen mee te krijgen dit punt voor te blijven.