Zoek
Sluit dit zoekvak.Maak kennis met:
John Braal

Onze docenten verzorgen wekelijks verschillende opleidingen door heel Nederland, maar wat is de achtergrond van hen? Om deze docenten wat beter te leren kennen vertellen we graag wat over hun kennis en kunde en komt u te weten bij welke opleidingen u onze collega kunt treffen. Maak kennis met John Braal.

Hoe lang geef je al les?

Ik ben al vijftien jaar actief als docent.
 

Welke opleidingen verzorg je?

Ik geef voor Obex de opleidingen Beheerder Brandmeldinstallatie en Installatiedeskundige Brandmeldinstallatie. Vanaf dit jaar verzorg ik de opleiding Onderhoudsdeskundige Brandmeldinstallatie ook. 

 

Wat maakt het lesgeven zo leuk? 

​Het is leuk om kennis over te dragen aan vaak jonge mensen die in het vakgebied werkzaam zijn en zich verder in dit vak willen ontwikkelen. Je komt daarnaast ook in contact met verschillende bedrijven als de cursussen in company worden verzorgd en vaak ieder bedrijf zijn eigen specialisme heeft.
 

Waar ligt jouw specialiteit?

​Ik probeer zover te tijd dit toelaat tijdens de cursussen de cursisten zoveel mogelijk praktijkvoorbeelden te geven waarmee ze hun voordeel kunnen doen.
 

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit? ​

Van maandag t/m vrijdag werk ik voor diverse opdrachtgevers waarbij de werkzaamheden variëren. Het bestaat uit het opstellen van een Rapport van Oplevering / Onderhoud, het schrijven van een Programma van Eisen (PvE) of een Nota van Aanvulling (NvA) en het houden van geluidsmetingen en daarvan een bijbehorende rapportage maken. Maar ook het houden van proefbranden, het begeleiden van inspecties en lesgeven in het vakgebied doe ik. En dan komen ook nog werkzaamheden als montage inspectie en het helpen van bedrijven bij hun certificering kijken. Vaak een diverse werkweek dus. 


Welke diploma’s heb je zelf en welke staan nog op je wensenlijst? ​

Ik zou graag nog wat meer willen leren van Sprinkler Technicus (sprinkler 2), Projecteringsdeskundige Rookwarmte afvoer (RWA), Watermistsystemen.

Wat trekt jou zo aan in brandveiligheid? ​

Ik wil graag mijn steentje bijdragen als het om veiligheid van personen en continuïteit van bedrijven gaat. 
 

Wat zou je Brandveilig Nederland mee willen geven?

​Mijn opa zei vroeger tegen me: Leren doet leven en kennis is macht. Als je kennis van de (brand)normen hebt en inzicht in de gevolgen en daarop kan anticiperen, dan maakt dat Nederland een stukje brandveiliger.

​Ondanks dat we in Nederland al een hoog brandveiligheidsniveau hebben zijn er zeker in mijn optiek nog punten voor verbetering te behalen. Een voorbeeld: Ik vind persoonlijk dat er in elke (nieuwbouw)woning niet alleen rookmelders in de verkeerruimten aanwezig dienen te zijn (NEN 2555) maar in bijna elke kamer en er bij een verbrandingstoestel (indien aanwezig en vaak op zolder is geplaatst en waar dan ook nog wordt geslapen een koolmonoxidemelder moet zijn aangebracht en dat de cv installatie verplicht jaarlijks door een erkende installateur moet worden onderhouden om zodoende het aantal in mijn optiek onnodige slachtoffers van brand- en koolmonoxidevergiftiging te drastisch te verminderen.