Kennispublicatie: Hoe leren mensen?

Leren doen we allemaal, elke dag. Maar hoe werkt dat eigenlijk in ons brein? Waarom onthouden we sommige dingen zonder moeite, terwijl andere informatie alweer verdwenen lijkt voordat we er iets mee kunnen?

Leren is meer dan alleen het opnemen van nieuwe informatie. Een hele dag in de schoolbanken zitten en alleen maar luisteren naar een docent werkt niet—dat weten we inmiddels. Ons brein is geen spons die eindeloos kennis kan absorberen. Het moet prikkels filteren, informatie verwerken en deze uiteindelijk opslaan in het langetermijngeheugen.

Echte kennis beklijft pas als deze wordt opgeslagen in het langetermijngeheugen. Maar om daar te komen, moet het brein eerst de informatie verwerken en organiseren. Dit proces kent zijn grenzen: het werkgeheugen heeft een beperkte capaciteit en kan maar een paar nieuwe eenheden tegelijk vasthouden. Als we te veel of te complexe informatie in één keer aanbieden, raakt het werkgeheugen overbelast. Dit wordt ook wel beschreven in de Cognitive Load Theory (Sweller, 2011). Daarom is het belangrijk om slim om te gaan met hoe we kennis aanbieden, zodat deze effectief blijft hangen.

Bij Obex Opleidingen gebruiken we verschillende principes om nieuwe kennis over brandveiligheid beter op te slaan en overbelasting van het werkgeheugen te voorkomen.

 

Voorkennis activeren

Wanneer we iets nieuws leren, bouwen we altijd voort op wat we al weten. Ons brein is namelijk geen blanco blad, maar een netwerk van kennis en ervaringen. Hoe beter nieuwe informatie aansluit op wat er al in ons hoofd zit, hoe makkelijker we het verwerken en onthouden. Eigenlijk is het als een kapstok voor nieuwe kennis: “Nieuwe kennis heeft een haakje nodig om aan te blijven hangen.”

Tijdens een opleiding bij Obex Opleidingen kijken we daarom altijd naar wat cursisten al weten. Dat kan bijvoorbeeld door de dag te beginnen met een interactieve quiz, een korte discussie of een praktijkvoorbeeld dat aansluit bij hun ervaring.

 

Actieve werkvormen

Bij onze opleidingen ga je niet alleen “een paar dagen terug in de schoolbanken”, we halen je er ook regelmatig even uit. In de praktijk betekent dat minder zenden door de docent en meer inbreng van de cursist. Door actief te leren sla je de nieuwe informatie beter op. Dit kan door het stellen van vragen, het uitvoeren van opdrachten of zelfs door te bewegen.

Wist je dat we bij sommige opleidingen zelfs een inspectieronde door het gebouw doen? Dit zorgt ervoor dat cursisten direct kunnen zien hoe de theorie zich vertaalt naar de praktijk en hoe zij risico’s in hun eigen werkomgeving beter kunnen herkennen.

 

Theorie aansluiten op de praktijk.

Kennis blijft het beste hangen als je het direct kunt toepassen in je werk. Daarom combineren we bij Obex Opleidingen theorie altijd met praktijkgerichte oefeningen. We gaan je dus niet alleen klaarstomen voor het examen, maar zorgen ervoor dat je de kennis daadwerkelijk kunt gebruiken in realistische situaties.

We oefenen dit bijvoorbeeld door casussen te behandelen en ruimte te geven aan eigen praktijkvoorbeelden. Hierdoor wordt leren niet alleen effectiever, maar ook relevanter en interessanter. Bovendien brengen onze docenten, met hun ruime praktijkervaring, de leerstof tot leven.

 

Afsluiting

Leren werkt het best als je nieuwe kennis begrijpt, toepast en onthoudt. Bij Obex Opleidingen zorgen we ervoor dat leren niet stopt bij luisteren, maar een actieve en praktijkgerichte ervaring is. Want uiteindelijk is kennis pas echt waardevol als je er in de echte wereld mee aan de slag kunt.

“Wat je begrijpt, onthoud je. Wat je toepast, beheers je.”

Geschreven door Nynke van der Wijk
Onderwijskundige

Deel deze post op:

Dit is misschien ook interessant voor je?