Sprinklerinstallatie: Veiligheid voor Bedrijven

Een sprinklerinstallatie is een van de meest effectieve systemen om branden te detecteren en te beheersbaar te houden. Voor bedrijven kan een goed functionerende sprinklerinstallatie het verschil betekenen tussen een kleine schade en een verwoestende brand. Maar hoe werkt zo’n systeem precies en is het altijd verplicht? In dit artikel bespreken we de werking en de noodzaak van een sprinklerinstallatie voor bedrijven. 

Hoe werkt een sprinklerinstallatie?

Een sprinklerinstallatie is een brandbestrijdingssysteem dat bestaat uit een netwerk van waterleidingen en sproeikoppen, die over het plafond van een gebouw zijn verspreid. Wanneer er brand uitbreekt, worden de sprinklers automatisch geactiveerd door de hitte van de brand. Het systeem werkt als volgt: 

  1. Detectie: De sprinklers zijn uitgerust met een temperatuurgevoelige sensor (meestal een glasbulb gevuld met een vloeistof) die barst bij een bepaalde temperatuur, vaak rond de 68 graden Celsius. Dit activeert alleen de sprinklers in het directe gebied van de brand. 
  2. Waterafgifte: Zodra de sprinkler is geactiveerd, begint deze water te sproeien over het brandende gebied. Dit helpt de brand te blussen of onder controle te houden totdat de brandweer arriveert. 
  3. Selectieve werking: In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, gaan niet alle sprinklers in een gebouw tegelijk af. Alleen de sprinklers in de buurt van de brand worden geactiveerd, waardoor waterschade wordt beperkt. 

 

Een sprinklerinstallatie zorgt ervoor dat een brand in de meeste gevallen snel onder controle wordt gebracht, waardoor grotere schade en slachtoffers worden voorkomen. 

Is een sprinklerinstallatie verplicht?

Parkeergarages onder gebouwen waarin wordt geslapen (woningen, kinderopvang voor kinderen < 4 jaar, celfuncties, logiesfuncties of gezondheidszorg met bedgebieden) moeten bij nieuwbouw worden voorzien van een automatische blusinstallatie (bijv. een sprinklerinstallatie) conform artikel 4.223a uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). 

Voor andere bedrijfspanden kan het zijn dat een sprinklerinstallatie niet verplicht is, maar dat in het kader van gelijkwaardigheid toch gekozen wordt voor het installeren van een sprinklerinstallatie. 

Sprinklers en gelijkwaardigheid

Sprinklers kunnen ingezet worden als gelijkwaardige oplossing voor de prestatie-eisen uit het Bbl. Zo is het met sprinklerinstallaties bijvoorbeeld mogelijk grotere brandcompartimenten te realiseren, maximale loopafstanden in vluchtwegen te vergroten, reductie op de brandwerendheid van de hoofddraagconstructie te realiseren en gebouwen hoger dan 70 meter te bouwen. 

 

Dit kan ook voordelig zijn voor de verzekering, het Bbl stelt minimale eisen aan de kwaliteit van bouwwerken, waaronder de brandveiligheid.  Deze minimale eisen hebben enkel als doel het beperken van slachtoffers en het beperken van schade aan bouwwerken op een ander perceel. Het Bbl regelt dus niets op het gebied van bescherming van gebouwen, schadebeperking en bedrijfscontinuïteit. Een goed onderhouden sprinklersysteem zorgt ervoor dat een brand geheel automatisch, zonder tussenkomst van mensen, snel en effectief wordt bestreden. Daardoor zullen de gevolgen van een brand minimaal zijn en dat kan resulteren in  premiekorting door verzekeraars aan bedrijven met een goedgekeurd sprinklerinstallatiesysteem. 

Conclusie

Een sprinklerinstallatie is een krachtige en effectieve manier om de veiligheid en bedrijfscontinuitiet binnen bedrijven te waarborgen. Of een installatie verplicht is, hangt af van de regelgeving voor jouw specifieke pand. Het is belangrijk om samen te werken met gespecialiseerde sprinklerinstallatiebedrijven om te bepalen welke oplossing het beste past bij de veiligheidseisen van jouw bedrijf.