Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl): Een Nieuwe Fase in Brandveiligheid

Met de introductie van de Omgevingswet op 1 januari 2024 heeft Nederland een belangrijke stap gezet naar een vereenvoudigd en verbeterd stelsel van omgevingsrecht. Centraal in deze transitie staat het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), dat het voormalige Bouwbesluit 2012 vervangt. 

Het Besluit bouwwerken leefomgeving is opgesteld om een heldere en allesomvattende benadering van bouw- en brandveiligheidsregels te bieden. Het doel is om de leefomgeving te verbeteren en de veiligheid van gebouwen te garanderen.

opleidingen en cursus bij Obex brandveiligheid

Opleiding Besluit bouwwerken leefomgeving bij Obex

Bij Obex begrijpen we de complexiteit en de uitdagingen die het nieuwe Bbl met zich meebrengt. Zelfs voor professionals in de bouw- en brandveiligheidssector. Onze opleiding ‘Besluit bouwwerken leefomgeving’ is speciaal ontwikkeld om deelnemers binnen twee dagen grondig in te lichten over de wettelijke verplichtingen en technische voorschriften. die het Bbl stelt aan het brandveilig (ver)bouwen en onderhouden van bouwwerken.

Wat U leert in de opleiding

  • Ontstaan en ontwikkeling van wetgeving: Een historisch perspectief op de evolutie van bouw- en brandveiligheidswetgeving in Nederland.
  • Omgevingsvergunningen en gebruiksmelding: Richtlijnen voor het aanvragen van omgevingsvergunningen, het belang van deze vergunningen voor uw projecten, en hoe handhaving en toezicht in Nederland zijn georganiseerd.
  • Bouwtechnische voorschriften: Een gedetailleerde verkenning van de voorschriften rondom bouwkundige brandveiligheid, inclusief vereisten voor compartimentering, brand- en rookscheidingen, en de veiligheid van vluchtroutes.
  • Installatietechnische voorschriften: Uitleg over de vereiste brandveiligheidsinstallaties binnen bouwwerken, inclusief brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties, en onderhoudsvoorschriften.
  • Organisatie voorschriften: Inzichten in hoe de ontruiming bij brand georganiseerd moet zijn, inclusief eisen aan vluchtdeuren en de aankleding van ruimtes, in lijn met de Arbowet en het Arbobesluit.

Voor wie is deze opleiding geschikt?

Deze opleiding is waardevol voor een breed scala aan professionals, waaronder eigenaren en gebruikers van gebouwen, facilitaire en technische dienst medewerkers, woningstichtingen, projectontwikkelaars, brandweermedewerkers, en meer. Iedereen die zich bezighoudt met brandveiligheid zal aanzienlijk profiteren van de kennis en inzichten die deze opleiding biedt.

Waarom kiezen voor Obex?

  • Topkwaliteit opleidingen: Obex staat bekend om zijn hoge kwaliteit in onderwijs. We zorgen ervoor dat je het beste leert.
  • Praktijkgericht leren: Bij ons leer je door te doen. Dit betekent dat je de kennis direct kunt toepassen in je werk.
  • Succes bij examens: Ons doel is dat je niet alleen slaagt voor je examen, maar ook echt begrijpt wat je leert.
  • Toepasbare kennis: We zorgen ervoor dat je de geleerde stof meteen kunt gebruiken op je werk. Zo heb je er echt wat aan.
  • NRTO-Keurmerk: Onze cursussen hebben het NRTO-keurmerk. Dit is een teken van kwaliteit en professionaliteit in ons onderwijs.